DE GROEP

ONS VERHAAL

Enkele decennia geleden bestond er geen leerlingenraad op onze school, het Sint Ursula Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. In 2004 werd het bestaan van een leerlingenraad verplicht in alle scholen door het Ministerie van Onderwijs.  Toch is onze leerlingenraad op 21 februari 1993 opgericht, wat 11 jaar eerder was. Dit maakt onze leerlingenraad tot één van de oudere van Vlaanderen. Oorspronkelijk had de leerlingenraad een zeer eenvoudige structuur, namelijk één werkgroep (kern).

 

Al snel werd duidelijk dat het efficiënter zou zijn om de leerlingenraad onder te verdelen in 4 werkgroepen of kernen:

  • Participatie vertegenwoordigt de leerlingen in belangrijke beslissingen.

  • Sport organiseert sportevenementen om leerlingen zich te laten uitleven op school.

  • Evenementen organiseert evenementen door en voor de leerlingen. Deze heeft meestal veel succes en wordt dan ook steeds in meerdere werkgroepen opgedeeld.

  • Media zorgt dat de andere kernen ik de kijker komen te staan. Met affiches, sites, filmpjes, ... lichten ze andere leerlingen in over de acties van de leerlingenraad.

 

In de eerste jaren van de leerlingenraad was elke klas van onze school verplicht één of twee leerlingen te sturen. Aanvankelijk had deze formule succes omdat er toen tenminste dingen gerealiseerd werden die de leerlingen écht wilden. Na verloop van tijd begon dit een manier te worden om medeleerlingen te pesten. Zo werd er iemand gekozen die dit helemaal niet zag zitten, terwijl er andere leerlingen waren die zich 100% wilden inzetten. Na enkele jaren werd dan ook beslist om de leerlingenraad op vrijwillige basis te laten werken.

De leerlingenraad van het Sint-Ursula-Instituut bestaat nu uit een leuke groep leerlingen van alle jaren en studierichtingen die samen met hun engelbewaarders hun best doen om de alledaagse sleur op school te doorbreken. Engelbewaarders zijn leerkrachten die de leerlingen van de leerlingenraad adviseren.

 

Sport wordt nu georgniseerd door de Sportraad. Deze is hier actiever mee bezig dan de leerlingenraad kan zijn, door zijn diverse waaier aan kernen.

 

De kern media  publiceert op een onregelmatige basis een schoolkrantje. Deze staat vol met weetjes en (on)nodige informatie. De SUIskewiet van vroeger is sinds 2011 vervangen door The SUI Times.

 

Na 20 jaar hard werken, zetelt de leerlingenraad in de schoolraad, een vergadering van leerkrachten, ouders, leerlingen, de directie en de lokale gemeenschap (mensen uit de omgeving die de gemeenschap in de buurt van de school vertegenwoordigen), en heeft ze recht om gehoord te worden bij beslissingen. Verslagen van de schoolraad kan je hier lezen. 

 

Iets voor jou? Laat van je horen!

Stuur een bericht via ons contactformulier.

ARCHIEF

De leerlingenraad bestaat zoals u kan zien al vele jaren. Ze heeft over de jaren ook vele leden geteld. Wilt u weten wie er vorige jaren de leerlingenraad heeft mogenlijk gemaakt, kan u terecht op de pagina ARCHIEF.

Mathieu Seutin

Voorzitter 2016-2017

Ik ben geboren op 27 november 2000 en zit in het 5e jaar. Ik zit al in de leerlingenraad sinds mijn eerste jaar op deze school, wat zeker en vast de moeite was. Ik ben nu bezig aan mijn 5e jaar en heb al meegeholpen aan de Dikke Truiendag, Sui's Got Talent, de Uniformlozedag enzovoort. Mijn functie impliceert dat ik het kopstuk van de kern Participatie moet zijn, dat is voor mij dan ook de belangrijkste kern. Toch ben ik in de andere kernen ook aanwezig en draag ik daar ook mijn steentje bij.

Please reload

HET BESTUUR

 
 

© Copyright 2009-2017 Leerlingenraad SUI.  All rights reserved.

Met dank aan het Sint Ursula Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now